Een grote diversiteit in natuursteen

Onderstaand vindt u een kleine greep uit de beschikbare soorten natuursteen van Steenhouwerij Breti, voor binnen- en buitengebruik.

Home » Natuursteen

Is uw pand of woning toe aan vernieuwing?

Natuursteen zoals Belgisch hardsteen wordt binnenshuis vaak toegepast als tegel in de badkamer, keuken of hal. Het kan het middelpunt of juist het subtiele accent zijn van uw interieur. Met deze natuurlijke steensoort is meer mogelijk dan u denkt.

Hardsteen/arduin

Belgisch hardsteen – ook wel arduin genoemd – is een kalksteen die ontstaat door het bezinken van planten- en dierenresten. Hierdoor zijn er duidelijk fossielen zichtbaar die de steen een levendige uitstraling geeft. Hardsteen is het meest gebruikte materiaal voor natuursteenwerken. In Bladel, Brabant wordt hardsteen vooral gebruikt als bouwsteen.

Kalksteen

Kalksteen is sedimentgesteente dat voor een groot deel uit calciumcarbonaat bestaat. Kenmerkend voor het uiterlijk van de steen zijn de aanwezigheid van fossielen of poriën. Deze steen is relatief zacht, maar uitstekend geschikt als bouwmateriaal. Het oppervlak van een kalksteen zal, wanneer deze buiten gebruikt wordt, door verwering een typische patina (grijsgroene oxidatielaag) vertonen.

Graniet

Graniet is in de natuursteenhandel een verzamelnaam voor metamorfe dieptegesteenten en bestaat voor een groot deel uit kwarts. Hierdoor zijn deze gesteenten over het algemeen erg hard en slijtvast. Door de internationale handel zijn er tegenwoordig veel verschillende kleuren beschikbaar die over de hele wereld gewonnen worden.

Marmer

Marmer is net als graniet ook een metamorfe kalksteen. Het is minder hard dan graniet, maar heeft prachtige tekeningen en kleurschakeringen. Buitengebruik van marmer wordt over het algemeen afgeraden, omdat de meeste marmers in Nederland snel vervuilen. 

Basalt

Basalt is een gesteente dat ontstaat wanneer lava na een vulkaanuitbarsting snel afkoelt. Door de snelle krimp worden typische zeshoekige zuilen gevormd. Wanneer er gasvorming optreedt bij het stollen, ontstaat er basaltlava. Dit is een variant met zeer veel poriën. Basalt is slijtvast en vorstbestendig en daardoor perfect voor zowel binnen- als buitengebruik.

Wilt u meer informatie? Bel 0497-381124 of kom langs en laat u informeren door een van onze medewerkers.

Zit het type natuursteen van uw keuze er niet tussen? Voor een uitgebreider overzicht verwijzen wij u door naar Brachot-Hermant, een van onze platenleveranciers.

Een steensoort gekozen?